İnşaat Mühendisliği Eğitim İçeriği

Lise öğrencileri son sınıfta üniversite hazırlık sınavına girmektedir. Bu sınav sonucunda elde edilen başarı sıralamasına göre öğrenciler farklı illerde yer alan özel ve devlet üniversitelerindeki İnşaat Mühendisliği bölümünü tercih edebilmektedir. Üniversite seçiminde; üniversitenin bulunduğu şehir, şehirdeki yaşam koşulları, üniversite olanakları önemli olsa da üniversitede eğitimi verilen derslerin içeriği oldukça önemlidir. Mühendislik ciddi ve dikkat gerektiren bir iştir. Çünkü inşa edilen yapılar canlıların yaşam alanlarını oluşturmaktadır. İnsan hayatı göz önüne alındığından eğitimin kalitesi de buna uygun olmalıdır. Bu nedenle öğrenciler üniversite tercih ederken mutlaka eğitim içeriği hususunu da dikkate almalıdır.

Teorik Eğitim

Mühendislik, Matematik ve Fizik derslerinden oluştuğundan sağlam bir temel istemektedir. Bünyesinde çeşitli kurallardan meydana gelen hesap yöntemleri barındırmaktadır. Bu nedenle İnşaat Mühendisliği eğitimine öncelikle teorik derslerden başlanmalıdır. Eğitimin ilk yılında Fizik, Matematik, İnşaat Mühendisliğine Giriş gibi temel dersler yer almaktadır. İlerleyen zamanlarda Betonarme, Yapı İşletmesi, Hidrolik, Ulaştırma gibi derslerin eğitimi verilmektedir.

Üniversiteler arasında bu derslerin isimleri ve içerikleri değişkenlik gösterebilmektedir. Öğrenciler son senelerinde yönelmek istedikleri alanların birinde bitirme çalışması yapmaktadır. Bitirme çalışmasının içeriği öğrenci ve danışman hoca ile beraber belirlenmektedir. Ayrıca bazı üniversitelerde eğitim dili İngilizce olduğundan ders içerikleri de İngilizce olarak verilmektedir. Mühendislik alanında dil eğitimi oldukça önemlidir bu nedenle bölümü İngilizce dili ile tamamlamak iş hayatında olumlu dönüşler sağlayacaktır.

Pratiğe Dayalı Eğitim

Mühendislik, sadece kitaplardan öğrenilen bir meslek değildir. Bunun yanı sıra laboratuvarda malzeme davranışlarının incelendiği dersler de eğitim içeriğinde yer almaktadır. Ayrıca çeşitli mühendislik hesaplarının yapıldığı bilgisayar programlarının eğitimi de birçok üniversitede verilmektedir. Okulda verilen eğitimlerin dışında stajlar da öğrenciye katkı sağlamaktadır. Çünkü iş hayatında öğrenilenler insan hafızasında kalıcı olarak yer edinebilmektedir. Bu nedenle öğrenciler üniversite seçimini yaparken eğitim içeriğinde stajların çokluğuna da mutlaka dikkat etmelidir.