İnşaat Mühendisliğinden Mezun Olunca Ne Yapılabilir?

İnsanlar var olduklarından bu yana barınma ihtiyacını karşılayabilmek için çeşitli yapılar inşa etmiştir. Değişen dünya ve gelişen teknoloji ile çeşitli yapı malzemeleri üretilmiş ve yapım yöntemleri geliştirilmiştir. Bu gelişim ile beraber İnşaat Mühendisliği mesleği doğmuştur. İnşaat sektörü, insanların barınma ihtiyacı hep devam edeceğinden asla tükenmeyecek bir sektördür. Üniversiteye giriş sınavlarında başarı elde etmiş kişiler çeşitli üniversitelerde 4 yıllık mühendislik eğitimi alarak İnşaat Mühendisi unvanına sahip olabilmektedir.

Mezun İnşaat Mühendisleri

Birçok İnşaat Mühendisi adayı mezuniyet döneminden sonra ne yapacağını düşünmektedir. Bu durumda kişinin öncelikle hangi alana yöneleceğini tercih etmesi gerekmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler ofiste ya da sahada görev alabilmektedir. Üniversitede alınan dersler, stajlar kişinin bir alan tercih etmesine yardımcı olmaktadır.

Ofis Mühendisliği

Başarılı bir ofis mühendisi olmak için öncelikle ofisin hangi biriminde yer almak istendiği belirlenmelidir. Ofis; planlama, hak ediş, teknik, satın alma gibi kısımlardan oluşmaktadır. Teknik ofiste yer almak isteyen kişilerin öncelikle hesap programlarını öğrenmeleri gerekir. Günümüzde İdecad, Sta4cad, Sap2000 programları yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapının donatı, beton, temel hesapları bu programlar üzerinden yapılmaktadır. Planlama, hak ediş gibi kısımlarda yer almak isteyen mühendislerin ise Primavera, MS Project gibi programlara hâkim olması gerekmektedir. Bu programlar üzerinden iş programı oluşturularak yapım aşamasında inşaat süreci kontrol edilmekte, metraj ve hak ediş çıkarılmaktadır.

Saha Mühendisliği

İnşaat Mühendisleri şantiyede aktif rol alabilmektedir. Saha, inşaatın mutfağıdır ve her aşama burada detaylı bir şekilde görülmektedir. Tecrübe kazanıldıkça sahada şantiye şefi, proje müdürü olabilmek mümkündür.

Başarılı bir mühendis olmanın ilk adımı elbette ki çok çalışmaktır. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak, yeni yöntemleri takip etmek oldukça önemlidir. Ofis ve sahada çalışmak istemeyen kişiler ALES sınavına girerek yüksek lisans yapıp akademisyen olabilmektedir.