Güneş Sistemi Astronomisi Hakkında

Samanyolu Galaksisi günümüzde var olduğu belirlenen 200 milyar yıldız içerisinde bulunan güneş, içinde yaşadığımız sistemdir. Bu sisteme ise kendi adından yola çıkarak Güneş Sistemi adı verilmiştir. Güneş bilinen yıldızlar içerisinde orta büyüklükte olan bir yıldızdır. Kendi ismi ile anılan sistem, merkezde bulunur ve onun haricindeki tüm sistemleri etrafında düzenli bir şekilde tutar. Bu düzeni ise kütlenin çekim etkisi ile sağlar.

Dünyadaki hayatın devam edebilmesi için güneş ışığına yani güneş sayesinde yayılan enerjiye ihtiyaç vardır. Yaşamın kaynağı olan güneşin incelenmesi, astronomi biliminin en büyük uğraşıdır. Güneşin çekim gücünden etkilenen toplam 8 gezegenin var olduğu bilinmektedir. Bu gezegenlerin ise toplam 166 uydu, 5 de cüce uydusu olduğu biliniyor. Tabii ki bunların yanı sıra isimleri konulmamış olan milyarlarca farklı ve daha küçük gökcisimleri de bulunmaktadır.

Güneş Sistemi Astronomisi Hakkında bilgi sahibi olabilmek için özellikle ondan etkilenen gezegenleri iyi bilmek gerekir. Bu gezegenler güneşe olan mesafeleri incelenerek sıralanmaktadır. Güneşe en yakın olan gezegen Merkür’dür. Daha sonra sıralama Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün olarak belirlenmiştir.

Bu gezegenler içerisinde sıcaklığı en fazla olan ise Venüs’tür. Bilim insanlarına göre bunun sebebi sera etkisidir. Sera etkisi atmosfer içerisinde yoğun halde bulunan karbondioksit gazı vasıtasıyla oluşur. Bilinen tüm gezegenler birbirinden farklı özellikler barındırır. Yükseklik, sıcaklık, güneşe olan mesafesi, uzayda kapladığı yer bakımından farklı olsalar da tüm gezegenlerin bir de ortak yönü bulunmaktadır.

Güneş sisteminde var olan tüm gezegenlerin şekli elipstir. Ayrıca güneş sisteminde gezegenler iç ve dış gezegenler olarak ayrılmaktadır. Venüs, Mars, Merkür ve Dünya iç gezegenler arasında yer alırken, Satürn, Uranüs, Neptün ve Jüpiter dış gezegenlerdir. Bilim insanları Dünya dışındaki gezegenlerde yaşam belirtisi arasa da henüz bulamamışlardır.